Ciasto marchewkowe bez glutenu i cukru.

20161030_143728

Ciasto, które Wam zaproponuje jest proste w przygotowaniu, nie zwiera glutenu, ani cukru, a mimo to jest słodkie i sycące, po prostu wspaniałe.

Wersja z kremem mascarpone polecana jest na specjalne okazje. Tym niezwykłym doznaniem smakowym podbijecie serca Waszych gości i domowników.

20161030_143850

 Do wykonania ciasta będą potrzebne następujące składniki:
  • 5 dorodnych marchewek
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 1 szklanka xylitolu (cukier brzozowy)
  • 3/4 szklanki oleju ryżowego
  • 4 jajka
  • 1/4 szklanki mleka (krowie, bądź w przypadku osób z nietolerancją laktozy – ryżowe)
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka aromatu waniliowego lub śmietankowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1/2 szklanki rodzynek (dałam jasne sułtanki tureckie)
  • 1/2 poszatkowanych orzechów (dałam brazylijskie, ale równie wyśmienicie smakują włoskie i laskowe)
  • szczypta soli
Do wykonania kremu:
  • 250 ml serka mascarpone
  • 200 – 250 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki oleju kokosowego w postaci płynnej
  • 1-2 łyżki drobno zmielonego ksylitolu lub 1 płaska łyżka stewii
  • owoce do dekoracji wedle uznania (u mnie to były plony jesieni: winogrona bezpestkowe, jabłka i gruszki pokrojone w cienkie plasterki)
Sposób przygotowania:
  1. Do miski wsyp mąkę ryżową, kokosową, przyprawy: cynamon, goździki, gałkę, imbir i zmielone goździki (zmieliłam je w młynku do kawy) oraz sodę – wymieszaj łyżką.
  2. W drugiej misce zetrzyj marchewkę na drobnych oczkach, dodaj xylitol, żółtka, olej, mleko i aromat – dokładnie wymieszaj łyżką lub szpatułką na jednolitą masę. Białka jaj schłodź w lodówce.
  3.  Wilgotną masę przełóż do suchych składników, dodaj rodzynki i orzechy, wymieszaj dokładnie łyżką do uzyskania jednolitej masy (nie ma potrzeby używania miksera).
  4. Białka z solą ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj do ciasta, ciągle mieszając.
  5. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie padło na kwadratową, najlepiej jednak piec w okrągłej, o średnicy 20-21 cm).
  6. Wstaw do piekarnika, rozgrzanego na 160 st. C, ustawiając funkcję pieczenia z góry i dołu.
  7. Ciasto należy piec przez około 70 min. (moje było upieczone już po 55 min.)
  8. Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciasto, aby ostygło.

20161030_144041

20161030_144149
Sposób przygotowania kremu:
  1. Do głębokiej miski lub blendera wlej śmietankę dodaj xylitol lub stewię oraz olej kokosowy. Miksuj na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji.
  2. Do ubitej śmietany, łyżką stopniowo dodawaj serek mascarpone i kontynuuj miksowanie na niższych obrotach.
  3. Ciasto marchewkowe wyjmij z blaszki i udekoruj kremem i owocami.

20161030_143944

Życzę smacznego i czekam na Wasze recenzje, komentarze, sugestie. Chętnie obejrzę fotki przedstawiające Wasze wersje ciasta marchewkowego. Piszcie i ślijcie zdjęcia. Pozdrawiam ciepło, Luiza.

img_20161029_204751

 

 

Brak komentarzy

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*