
Ciasto, które Wam zaproponuje jest proste w przygotowaniu, nie zwiera glutenu, ani cukru, a mimo to jest słodkie i sycące, po prostu wspaniałe.
Wersja z kremem mascarpone polecana jest na specjalne okazje. Tym niezwykłym doznaniem smakowym podbijecie serca Waszych gości i domowników.
Do wykonania ciasta będą potrzebne następujące składniki:
- 5 dorodnych marchewek
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki kokosowej
- 1 szklanka xylitolu (cukier brzozowy)
- 3/4 szklanki oleju ryżowego
- 4 jajka
- 1/4 szklanki mleka (krowie, bądź w przypadku osób z nietolerancją laktozy – ryżowe)
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka aromatu waniliowego lub śmietankowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 1/2 szklanki rodzynek (dałam jasne sułtanki tureckie)
- 1/2 poszatkowanych orzechów (dałam brazylijskie, ale równie wyśmienicie smakują włoskie i laskowe)
- szczypta soli
Do wykonania kremu:
- 250 ml serka mascarpone
- 200 – 250 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki oleju kokosowego w postaci płynnej
- 1-2 łyżki drobno zmielonego ksylitolu lub 1 płaska łyżka stewii
- owoce do dekoracji wedle uznania (u mnie to były plony jesieni: winogrona bezpestkowe, jabłka i gruszki pokrojone w cienkie plasterki)
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę ryżową, kokosową, przyprawy: cynamon, goździki, gałkę, imbir i zmielone goździki (zmieliłam je w młynku do kawy) oraz sodę – wymieszaj łyżką.
- W drugiej misce zetrzyj marchewkę na drobnych oczkach, dodaj xylitol, żółtka, olej, mleko i aromat – dokładnie wymieszaj łyżką lub szpatułką na jednolitą masę. Białka jaj schłodź w lodówce.
- Wilgotną masę przełóż do suchych składników, dodaj rodzynki i orzechy, wymieszaj dokładnie łyżką do uzyskania jednolitej masy (nie ma potrzeby używania miksera).
- Białka z solą ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj do ciasta, ciągle mieszając.
- Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie padło na kwadratową, najlepiej jednak piec w okrągłej, o średnicy 20-21 cm).
- Wstaw do piekarnika, rozgrzanego na 160 st. C, ustawiając funkcję pieczenia z góry i dołu.
- Ciasto należy piec przez około 70 min. (moje było upieczone już po 55 min.)
- Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciasto, aby ostygło.
Sposób przygotowania kremu:
- Do głębokiej miski lub blendera wlej śmietankę dodaj xylitol lub stewię oraz olej kokosowy. Miksuj na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji.
- Do ubitej śmietany, łyżką stopniowo dodawaj serek mascarpone i kontynuuj miksowanie na niższych obrotach.
- Ciasto marchewkowe wyjmij z blaszki i udekoruj kremem i owocami.
Życzę smacznego i czekam na Wasze recenzje, komentarze, sugestie. Chętnie obejrzę fotki przedstawiające Wasze wersje ciasta marchewkowego. Piszcie i ślijcie zdjęcia. Pozdrawiam ciepło, Luiza.