Kulinarne inspiracje

Bananowo – cynamonowa fantazja na przebudzenie

Propozycja na szybkie, zdrowe i pełnowartościowe śniadanie, które naładuje Was energią i zaspokoi głód na długo. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, ze świeżymi owocami lub musem owocowym. Posiłek wygodny do zabrania na długie wędrówki w teren, podróż i do pracy, znakomity jako po-treningowy zastrzyk energii. Wariant – tiramisu z rodzynkami – to rozkosz dla podniebienia i szaleństwo smaków.

banany (2)

 

 

 

 

 

Potrzebne składniki:

2 jaja

miarka izolatu serwatki (najlepiej o smaku waniliowym lub dla wersji z rodzynkami – o smaku tiramisu)

duży banan lub dwa małe

2 łyżki płatków jaglanych

szczypta cynamonu

pół łyżeczki oleju kokosowego

II wariant:

dodatkowo garść rodzynek

płatki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji; (dodać rodzynki w wariancie II) masę wylewamy na mocno rozgrzaną patelnię teflonową i pieczemy ok. 3 minut na małym ogniu, następnie nakrywamy folią aluminiową i trzymamy na palniku jeszcze ok. 2-3 minuty. Jeśli lubisz możesz oprószyć cynamonem z wierzchu, a także udekorować owocami (jednak wówczas wartość kaloryczna wzrośnie;)

Z zaproponowanej ilości składników wychodzą dwie porcje.

fantazja pod sreberkiem

bananowo-cynamonowa fantazja

 

 

 

 

 

 

 

 

Wartości odżywcze:

2 porcje = 300 g – 520 kcal;  wariant II = 350 g – 735 kcal

Białko: 42,7 g;   w. II : 45,1 g

Tłuszcze: 19.7 g;   w.II: 27,2 g

Węglowodany: 43 g;   w II: 77 g

Błonnik: 2,8 g;   w II: 4,8 g

 

Smacznego!!!

Avatar

Brak komentarzy

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*