Bananowo – cynamonowa fantazja na przebudzenie
Propozycja na szybkie, zdrowe i pełnowartościowe śniadanie, które naładuje Was energią i zaspokoi głód na długo. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, ze świeżymi owocami lub musem owocowym. Posiłek wygodny do zabrania na długie wędrówki w teren, podróż i do pracy, znakomity jako po-treningowy zastrzyk energii. Wariant – tiramisu z rodzynkami – to rozkosz dla podniebienia i szaleństwo smaków.
Potrzebne składniki:
2 jaja
miarka izolatu serwatki (najlepiej o smaku waniliowym lub dla wersji z rodzynkami – o smaku tiramisu)
duży banan lub dwa małe
2 łyżki płatków jaglanych
szczypta cynamonu
pół łyżeczki oleju kokosowego
II wariant:
dodatkowo garść rodzynek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji; (dodać rodzynki w wariancie II) masę wylewamy na mocno rozgrzaną patelnię teflonową i pieczemy ok. 3 minut na małym ogniu, następnie nakrywamy folią aluminiową i trzymamy na palniku jeszcze ok. 2-3 minuty. Jeśli lubisz możesz oprószyć cynamonem z wierzchu, a także udekorować owocami (jednak wówczas wartość kaloryczna wzrośnie;)
Z zaproponowanej ilości składników wychodzą dwie porcje.
Wartości odżywcze:
2 porcje = 300 g – 520 kcal; wariant II = 350 g – 735 kcal
Białko: 42,7 g; w. II : 45,1 g
Tłuszcze: 19.7 g; w.II: 27,2 g
Węglowodany: 43 g; w II: 77 g
Błonnik: 2,8 g; w II: 4,8 g