Lody proteinowe

bowl-932980_1920

Masz słabość do słodyczy i ciężko jest Ci z nich zrezygnować? Spróbuj zastąpić te wysoko słodzone smakołyki zdrowymi łakociami. Dziś proponuję lody proteinowe. Taka forma deseru, będzie znakomitą alternatywą dla tradycyjnych lodów, które zawierają dużo cukru i niezdrowych tłuszczów.

Do przygotowania lodów potrzebny będzie izolat serwatki lub koncentrat białek serwatkowych, śmietana kokosowa oraz owoce.

Lody proteinowe można przygotować w wielu wariantach smakowych. Bazę stanowią:

  • śmietana kokosowa o zawartości 85 % tłuszczu;
  • izolat serwatki lub koncentrat białek serwatkowych;
  • owoce świeże, mrożone lub suszone;
  • orzechy włoskie, laskowe, migdały;
  • przyprawy takie jak: cynamon, imbir, kardamon, goździki, etc.

ice-cream-778311_1920

Lody bananowo-kawowe

Składniki:
  •  400 ml puszka śmietany kokosowej, polecam marki Real Thai;
  • 60 g koncentratu serwatki lub izolatu o smaku: waniliowym, mocca, ciasteczkowym;
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej;
  • 1 łyżka ksylitolu – jeśli lubicie bardzo słodkie;
  • 2 żółtka najlepiej z wiejskich jaj;
  • 2 banany.
Sposób przygotowania:

Żółtka z ksylitolem utrzeć na puszystą masę, dodać śmietanę kokosową, izolat serwatki i kontynuować ucieranie. Kawę rozpuścić w łyżce przegotowanej, ciepłej wody, stopniowo dodawać do masy, ciągle mieszając. Banany zblendować i połączyć z masą , można dodać szczyptę cynamonu. Kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję przelać do małych pojemniczków lub jednego dużego pojemnika i włożyć do zamrażalnika na 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.

Tak przygotowane lody – nakładać do miseczek – łyżką do lodów, udekorować i gotowe.

bowl-932980_1920

Lody waniliowo-truskawkowe

Składniki:
  •  400 ml puszka śmietany kokosowej, polecam marki Real Thai;
  • 60 g koncentratu serwatki lub izolatu o smaku: 30 g – waniliowym i 30 g – truskawkowym;
  • opakowanie mrożonych truskawek;
  • 1 łyżka ksylitolu – jeśli lubicie bardzo słodkie;
  • 2 żółtka najlepiej z wiejskich jaj;
  • 1 banan.
Sposób przygotowania:

Żółtka z ksylitolem utrzeć na puszystą masę, dodać śmietanę kokosową i ubijać. Masę kokosowo-jajeczną podzielić na dwie części. Do jednej wsypać izolat serwatki o smaku waniliowym, do drugiej- o smaku truskawkowym. Dokładnie wymieszać. Zblendować mrożone truskawki oraz banan na mus lub na cząstki, wedle upodobań. Dodać do masy o smaku truskawkowym. Masę waniliową i truskawkową układać warstwami w dużym pojemniku do żywności, zamknąć szczelnie i włożyć do zamrażalnika na całą noc.

Gotowe lody nakładać łyżką do lodów, udekorować owocami lub wiórkami kokosowymi i delektować się smakołykiem 😉

Avatar

Brak komentarzy

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*