Masz słabość do słodyczy i ciężko jest Ci z nich zrezygnować? Spróbuj zastąpić te wysoko słodzone smakołyki zdrowymi łakociami. Dziś proponuję lody proteinowe. Taka forma deseru, będzie znakomitą alternatywą dla tradycyjnych lodów, które zawierają dużo cukru i niezdrowych tłuszczów.
Do przygotowania lodów potrzebny będzie izolat serwatki lub koncentrat białek serwatkowych, śmietana kokosowa oraz owoce.
Lody proteinowe można przygotować w wielu wariantach smakowych. Bazę stanowią:
- śmietana kokosowa o zawartości 85 % tłuszczu;
- izolat serwatki lub koncentrat białek serwatkowych;
- owoce świeże, mrożone lub suszone;
- orzechy włoskie, laskowe, migdały;
- przyprawy takie jak: cynamon, imbir, kardamon, goździki, etc.
Lody bananowo-kawowe
Składniki:
- 400 ml puszka śmietany kokosowej, polecam marki Real Thai;
- 60 g koncentratu serwatki lub izolatu o smaku: waniliowym, mocca, ciasteczkowym;
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej;
- 1 łyżka ksylitolu – jeśli lubicie bardzo słodkie;
- 2 żółtka najlepiej z wiejskich jaj;
- 2 banany.
Sposób przygotowania:
Żółtka z ksylitolem utrzeć na puszystą masę, dodać śmietanę kokosową, izolat serwatki i kontynuować ucieranie. Kawę rozpuścić w łyżce przegotowanej, ciepłej wody, stopniowo dodawać do masy, ciągle mieszając. Banany zblendować i połączyć z masą , można dodać szczyptę cynamonu. Kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję przelać do małych pojemniczków lub jednego dużego pojemnika i włożyć do zamrażalnika na 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Tak przygotowane lody – nakładać do miseczek – łyżką do lodów, udekorować i gotowe.
Lody waniliowo-truskawkowe
Składniki:
- 400 ml puszka śmietany kokosowej, polecam marki Real Thai;
- 60 g koncentratu serwatki lub izolatu o smaku: 30 g – waniliowym i 30 g – truskawkowym;
- opakowanie mrożonych truskawek;
- 1 łyżka ksylitolu – jeśli lubicie bardzo słodkie;
- 2 żółtka najlepiej z wiejskich jaj;
- 1 banan.
Sposób przygotowania:
Żółtka z ksylitolem utrzeć na puszystą masę, dodać śmietanę kokosową i ubijać. Masę kokosowo-jajeczną podzielić na dwie części. Do jednej wsypać izolat serwatki o smaku waniliowym, do drugiej- o smaku truskawkowym. Dokładnie wymieszać. Zblendować mrożone truskawki oraz banan na mus lub na cząstki, wedle upodobań. Dodać do masy o smaku truskawkowym. Masę waniliową i truskawkową układać warstwami w dużym pojemniku do żywności, zamknąć szczelnie i włożyć do zamrażalnika na całą noc.
Gotowe lody nakładać łyżką do lodów, udekorować owocami lub wiórkami kokosowymi i delektować się smakołykiem 😉