Racuchy z jabłkami i żurawiną. Danie dla małych i dużych ;)

dziecko

Jeśli Wasze dzieci trudno przekonać do jedzenia zdrowych potraw lub są w wieku dorastania, trenują różne dyscypliny sportu, uczą się, a do tego są nieustannie głodne to polecam racuchy z owocami.
Takie racuchy zasmakują dzieciom i nasto…latkom 😉 Zawierają tylko zdrowe składniki, takie jak: kasza jaglana, olej kokosowy, świeże i suszone owoce.

Co będzie potrzebne do wykonania około 16 placków?

  • 300 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 jaja
  • olej kokosowy,
  • budyń waniliowy bez cukru,
  • 300 ml wody kokosowej (moja była z puszki)
  • 3-4 duże jabłka pokrojone  w plasterki
  • 100 g wcześniej namoczonej żurawiny
  • cynamon, imbir, kardamon do smaku

 

kulinarny-chaos

Przygotowanie:

Wcześniej uprażoną, ugotowaną i wystudzoną kaszę wkładamy do miski o wysokich brzegach, dodajemy jaja, przyprawy korzenne i dolewamy trochę wody kokosowej. Składniki miksujemy na gładką masę, dodając stopniowo wodę kokosową do uzyskania płynnej konsystencji, takiej jak na ciasto naleśnikowe. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Żurawinę zalewamy gorącą wodą i moczymy przez około 10 minut lub przelewamy wrzątkiem na sitku.

Na rozgrzaną patelnię, pokrytą olejem kokosowym do wysokości około 3-4 mm, łyżką nakładamy jabłka zanurzone wcześniej w cieście i posypujemy odsączoną żurawiną. Opiekamy z dwóch stron do zarumienienia. Istotne jest, aby patelnia i olej były mocno rozgrzane – wówczas nasze racuchy nie będą się rozpadać. Niestety chłoną sporo tłuszczu, ale olej kokosowy to najzdrowszy olej świata, jest szybko metabolizowany i działa anty-zapalnie na organizm.

racuchy

Placki są kaloryczne i sycące. Wyśmienicie smakują z konfiturami lub powidłami własnej produkcji 😉

Wartości odżywcze:

1 racuch – ważący około 40 g zawiera: 137 kcal

  • B: 1,8 g
  • T: 8,9 g
  • W: 12,5 g
  • Bł. 0,9 g

Życzę Wam smacznych racuchów. I czekam na Wasze komentarze. Będzie mi niezmiernie miło, jeśli podzielicie się ze mną swoimi opiniami na ten lub inny temat.

Avatar

Brak komentarzy

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*