Zafunduj sobie chwilę przyjemności!
Czekolada zawsze smakuje wyśmienicie! Jeśli jesteś koneserem tego przysmaku, a równocześnie dbasz o zdrowie, formę i sylwetkę proponuję Ci paleo czekoladę.
Taka wersja jest niesłychanie smaczna, a zjedzenie jej nie powoduje efektów ubocznych w postaci nadprogramowych kilogramów, pod warunkiem stosowania umiaru. Jeśli dodatkowo lubisz gotować i eksperymentować w kuchni, przygotowując czekoladę, możesz wykorzystać swój potencjał kulinarny i dowolnie kreować jej smak.
Do przygotowania podstawowej wersji paleo czekolady będziesz potrzebować:
- 250 g oleju kokosowego nierafinowanego (pure)
- 3 łyżki kakao lub karobu
- 6-7 łyżek wody
- szklankę ksylitolu
- laskę wanilii
Od czego zacząć?
Przygotowanie jest bardzo proste, wszystkie składniki należy włożyć do rondelka. Laskę wanilii rozkroić wzdłuż, wyskrobać ziarenka i dodać do pozostałych składników. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, żeby masa nie przywarła do dna garnka i się nie przypaliła. Po zagotowaniu masę przelać do foremek o dowolnych kształtach i pozostawić do zastygnięcia lub do filiżanek. Pozostaje delektowanie się smakiem wybornej paleo czekolady.
Wyobraź sobie smak, zapach, konsystencję…
Puść wodze fantazji i przemień gotowanie w niezwykłą podróż po kontynentach, wykorzystując do tego przyprawy z całego świata. Możesz zostać kreatorem smaku! Dodaj do czekolady niezwykłe składniki: chili, sól himalajską, pieprz lub tradycyjne: zmielone orzechy laskowe, sok i skórkę pomarańczy, kawałki truskawek, bananów, etc.
Wypróbuj domowy przepis na zdrową i smaczną czekoladę!