
Placki z kaszy jaglanej to danie łatwe do wykonania, zdrowe, idealne na śniadanie, jako przekąska w szkole, pracy, podróży lub zdrowy deser. Takie placki można przygotować w kilku wariantach. Poniżej zaprezentowałam wersję z bananem.
Placki z kaszy jaglanej z bananem
Potrzebne będą:
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 jajka
- banan
- 2 łyżki śmietany kokosowej
- cynamon
- sproszkowany imbir
- łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego
- łyżeczka inuliny (która jest dobrym stabilizatorem emulsji, np. piany z jajek)
Sposób przyrządzenia:
Kaszę, jaja, śmietanę kokosową i banan zmiksować, dodać szczyptę cynamonu i imbiru oraz inulinę rozpuszczoną uprzednio w niewielkiej ilości wody, wymieszać jeszcze raz dokładnie. Nakładać łyżką na rozgrzany olej. Smażyć z każdej strony do momentu, aż się zarumienią.
Można podawać z owocami sezonowymi, dodać rodzynki lub inne owoce suszone, jednak wówczas wartość kaloryczna placków wzrośnie. Swoje zrobiłam z jagodami Inków, czyli miechunką, przybrałam lodami proteinowymi i gorącymi malinami.
Z tej ilości składników powstaje ok. 10 placuszków.
Wartość odżywcza 1 sztuki:
45,7 g – 55,7 kcal
- B.: 1,99 g
- T.: 2,05 g
- W.: 8,09 g
- Bł.: 1,27 g
Smacznego 😉