Jeśli Wasze dzieci trudno przekonać do jedzenia zdrowych potraw lub są w wieku dorastania, trenują różne dyscypliny sportu, uczą się, a do tego są nieustannie głodne to polecam racuchy z owocami.
Takie racuchy zasmakują dzieciom i nasto…latkom 😉 Zawierają tylko zdrowe składniki, takie jak: kasza jaglana, olej kokosowy, świeże i suszone owoce.
Co będzie potrzebne do wykonania około 16 placków?
- 300 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 jaja
- olej kokosowy,
- budyń waniliowy bez cukru,
- 300 ml wody kokosowej (moja była z puszki)
- 3-4 duże jabłka pokrojone w plasterki
- 100 g wcześniej namoczonej żurawiny
- cynamon, imbir, kardamon do smaku
Przygotowanie:
Wcześniej uprażoną, ugotowaną i wystudzoną kaszę wkładamy do miski o wysokich brzegach, dodajemy jaja, przyprawy korzenne i dolewamy trochę wody kokosowej. Składniki miksujemy na gładką masę, dodając stopniowo wodę kokosową do uzyskania płynnej konsystencji, takiej jak na ciasto naleśnikowe. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Żurawinę zalewamy gorącą wodą i moczymy przez około 10 minut lub przelewamy wrzątkiem na sitku.
Na rozgrzaną patelnię, pokrytą olejem kokosowym do wysokości około 3-4 mm, łyżką nakładamy jabłka zanurzone wcześniej w cieście i posypujemy odsączoną żurawiną. Opiekamy z dwóch stron do zarumienienia. Istotne jest, aby patelnia i olej były mocno rozgrzane – wówczas nasze racuchy nie będą się rozpadać. Niestety chłoną sporo tłuszczu, ale olej kokosowy to najzdrowszy olej świata, jest szybko metabolizowany i działa anty-zapalnie na organizm.
Placki są kaloryczne i sycące. Wyśmienicie smakują z konfiturami lub powidłami własnej produkcji 😉
Wartości odżywcze:
1 racuch – ważący około 40 g zawiera: 137 kcal
- B: 1,8 g
- T: 8,9 g
- W: 12,5 g
- Bł. 0,9 g
Życzę Wam smacznych racuchów. I czekam na Wasze komentarze. Będzie mi niezmiernie miło, jeśli podzielicie się ze mną swoimi opiniami na ten lub inny temat.